Çay Pansumanı ve Göz

Göz Muayenesinde göz hekimleri sıklıkla ‘hocam gözüme çay pansumanı yaptım’ ya da ‘hocam çay pansumanı yapayım mı’ şeklinde ifadeler duymaktadır. Peki göze çay pansumanı diye tarif edilen şey göze gerçekten faydalı mıdır? Çay pansumanı yapılacaksa nasıl yapılmalıdır ve nelere dikkat edilmelidir? Bu yazımızda bu soruların cevabını bulacaksınız. 

Bilimsel literatürde özellikle yeşil çayın etkileri üzerinde çalışılmıştır. Yeşil çayın yüksek oranda antioksidan molekül ihtiva ettiği birçok bilimsel çalışma ile sabittir? Peki antioksidan molekül ne demektir?

Antioksidan moleküller (C vitamini, lutein, zeoksantin gibi) özellikle kanser, kalp hastalığı ve göz hastalıklarına neden olan oksidan moleküllerin olumsuz etkilerinden koruyan moleküllerdir.

Çayın içerisinde bulunan flavonoid adı verilen antioksidanların katarakt, sarı nokta hastalığı ve bazı göz tansiyonu tiplerinden koruduğu bilinmektedir. Özeli bir flavonoid olan gallakatekin adı verilen molekül retinada birikir ve retinayı ultraviyole ışınlarının olumsuz etkisinden korumaktadır. Benzer şekilde ıspanak ve kırmızı biberde bulunan flavonoidlerin de gözler için adeta bir güneş gözlüğü rolü üstelenerek aynı görevi üstelendikleri bilinmektedir. Ancak yeşil çay yanında siyah çayda da bulunan antioksidan ve kafeinin değişik göz sorunlarında olumlu etkileri bulunmaktadır.

Yeşil Çay ve Göz: Bir Araştırma

Son yıllarda yeşil çay üzerinde bir çok araştırma yapılmıştır. Hong Kong Üniversitesinde yapılan bir araştırmada farelere yeşil çay ekstratı öğünlerde verilmiştir. Araştırmacılar yukarıda bahsedilen bir flavonoid olan gallakotekinin en fazla gözün retina tabakasında en az ise kornea tabakasında biriktiğini ortaya koymuşlardır. Araştırmacılar retinada biriken gallakotekinin 20 saat boyunca retinayı koruduğunu belirtmişledir. Bu konu henüz insanlar üzerinde denenmemişse bile fikir verici olması açısından önemlidir.

Çay Pansumanını Nasıl Yapalım?

Göze çay pansumanı yapmak için yeşil çay poşetlerini poşet-çay hazırlar gibi sıcak suda yaklaşık 3-4 dk bekletiniz. Daha sonra çıkarıp hafifçe sıkarak emdiği fazla suyu dışarı akıtınız. Ilıyıncaya kadar bekletiniz ya da buzdolabında 5-10 dk kadar ılıması için bırakınız. Ilık sıcaklıktaki poşetleri gözünüzü kapattıktan sonra göz kapaklarınız üzerine 15-20 dakika kadar bırakınız.

Göze Çay Pansumanı Uygulaması

Çay Tercihimiz Nasıl Olmalıdır?

Çayın mümkün olduğunca organik olmasına dikkat edilmelidir. Bu şekilde içindeki zararlı kimyasal maddelerin etkisinden uzak durulabilir.

İltihaplı ve Ödemli Gözler-Çay Pansumanı Etkisi

Siyah ve yeşil çayda bulunan kafein göz kapaklarına temas ettirildiğinde göz kapaklarında bulunan damarların çaplarının daralmasına neden olarak iltihabi reaksiyonu azaltır ve ödemin çözülmesine yardımcı olur. Bunun yanında yine çayda bulunan flavonoid ve taninlerin itihap dağıtıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Taninler adı verilen moleküller göz kapak cildini gerginleştirirler ve ödemin çözülmesine katkı sağlarlar. Bu anlamda daha fazla flavonoid içerdiğinden dolayı yeşil çayın etkisi muhtemelen siyah çaya göre daha fazla olacaktır. Yine göz altlarındaki torbalanmalar üzerinde hem siyah hem de yeşil çayın gerginleştirici etkisinin olumlu sonuçlara yol açtığı bilinmektedir. Ancak göz altı torbalanması için kullanılacağında soğuk uygulama yapılmalıdır.

Çaylar gibi frezya otu ve sarı papatyanın da gözde iltihap dağıtıcı etkisi bilinmektedir.

Özetlemek gerekirse siyah ve beyaz çayın gözde konjonktivit, arpacık ve şalazyon durumları ile göz altı torbalarında olumlu etkilerinden bahsedilebilmektedir. 

Çay Pansumanında Nelere Dikkat edelim?

  1. Tedavi öncesinde ellerimizi ve yüzümüzü yıkayalım.
  2.  Makyajımızı temizleyelim.
  3. Asla sıcak çay poşeti uygulamayalım.
  4.  Göz kapağınızda ağrı veya batma-yanma şikayeti olursa uygulamaya hemen son verelim.
  5.  Zımba teli ile kapatılmış çay poşetlerini kullanmayalım.
  6.  Daha önce kullanılmış ya da suyla temas ettikten sonra uzun süre beklemiş çay poşetlerini kullanmayalım.
  7.  Çay poşetinden sıvı çıkarsa bu sıvının gözümüze temas etmesine engel olalım. Bu nedenle çay poşetlerini göz kapaklarımız üzerine yerleştirmede önce suyunu sıkalım.
  8. Gözde ağrı ve batma-yanma şikayetleriniz artarsa mutlaka göz doktorunuza başvurunuz.

Konjunktivit (Pembe Göz) ve Çay Pansumanı

Aynısafa Çiçeği, papatya ve dereotu çayı bilimsel veriler yetersiz olduğu halde konjunktivit durumlarında semptomları rahatlatmak içi kullanılmaktadır. Bu çaylar gözden salınan fazla sıvının ortadan kaldırılmasında etkilidirler.Ayrıca ödem ve batma, yanma gibi şikayetleri de azaltırlar.

Frezya otu enflamasyonu (yangıyı) azaltmak için kullanılmaktadır. Frezya otunun antimikrobiyal etkileri vardır ve bağışıklığı güçlendirir. Yeşil çay da enflamasyonu etkili bir şekilde baskılar.

Göz Çevresi Koyu Halkalar

Göz çevresindeki karanlık halkaların görünümünü düzeltmek içim siyah veya yeşil çay soğuk olarak uygulanabilir. Kafein damarları büzerek kan akımını azaltır. 

Arpacık ve Çay Pansumanı

Siyah çay yüksek tanin içeriğinden dolayı arpacıkta faydalıdır. Antibakteryel ve ağrı kesici etkileri ödemin ve irritasyonun azalmasını sağlar.

Papatya çayı hakkında yeterli bilimsel kanıt olmamasına rağmen irrite cildi yatıştırmak ve iyileştirmek için kullanılmaktadır.

Roza (Gül) ve Çay Pansumanı

Lavanta, papatya ve yeşil çayın anti-enflamatuvar (yangı karşıtı) özellikleri  roza tedavisinde semptomların yatışmasında etkilidir. Bu çaylar cildi yatıştırır, kızarıklığı ve irritasyonu azaltır.

Göz kapakları dışında yüz bölgesine de çay poşetleri konulabilir. Ancak bizzat çayın kendisinin irritasyona neden olmadığı gözlemlenerek değerlendirilmelidir.

Göz Kızarıklığı

Papatya, rooibos ve yeşil çay kızarık gözlerde olumlu etkilere sahiptir. Bu çayların anti-enflamatuvar etkileri irrite gözlerde ödem ve enflamasyonu azaltmaktadır.

Göz Kuruluğu ve Çay Pansumanı

Siyah çay, frezya çayı ve lavanta çayı göz kuruluğunu hafifletmek ve gözü nemlendirmek amacıyla kullanılabilir. Bu çayların yatıştırıcı etkileri gözlerde irritasyonu ve duyarlılığı azaltır.

Göz Çevresi Kanamaları

Göz çevresinde kanamanız varsa, enflamasyonu azaltmak için siyah veya yeşil çay kullanılabilir. Taninler ödemi ve morartıyı azaltırlar. Ayrıca kanamyı da azaltabilirler. Lavanta ve papatya irrite olmuş göz çevresi cildini yatıştırır ve ağrı kontrolü sağlar. 

Bunları Unutmayın

Eğer semptomlarınız şiddetli ise ve birkaç günde daha iyiye gitmiyorsa mutlaka doktorunuza görünün. Gözlerinizde irritasyon ve konforsuzluk hali yaşıyorsanız, her gün gözlerinizi kapatarak dinlendirmeniz uygun olacaktır.

Göz sağlığı için önerebileceğimiz diğer öneriler şunlarıdır.

  • Fazlaca dinlenin ve sıvı tüketimini artırın
  • Gözlerinizi güneş gözlüğü ve şapka kullanarak koruyun
  • Ellerinizi ve yüzünüzü temiz tutun

Sağlıklı yeme, düzenli egzersiz, az stres gibi basit hayat tarzı değişiklikleri yaparak genel göz sağlığınızı iyileştirebilirsiniz.

Çay Pansumanı ve Göz hakkında 10 yorum yapıldı.

    1. Ben de doğadanın yeşil çayını kullanıyorum, içmek için kullandıktan sonra göz kapaklarıma uyguluyorum.

      1. Ozan Yeşilyurt

        Faydasını görüp görmediğinizi belirtir misiniz teşekkürler şimdiden

  1. Detaylı bilgilendirme için teşekkür ederim. Bahsetmiş olduğunuz siyah çay pansumanı sürekli yapıyorum özellikle göz yorgunluğuna çok iyi geliyor. Son zamanlarda Melife markası ürünün pratik kullanımını çıkardı artık onu kullanıyorum. Hem pratik hemde evde yaptığımdan fayda faydalı. Ürünün adı melife siyah çay Kompresi olarak geçiyor herkese tavsiye ederim.

  2. Benim bes yaşında kızımda gözünde yeşil çapaklanma oldu acaba çay iyi gelirmi bizim burda doktorlar grevde gidemiyoruz da

  3. Bende tavuk karaasi var rezene ile goz pansumani yaptimmerkezi gorme 5 derce gorme alani hic yoktu isik dahi goremezken tamamen acildi cok sukur

Yorumlar kapalı.

Scroll to Top

Sitemizi ziyaret ederek KVKK ve çerez kullanım politikamızı kabul etmiş sayılıyorsunuz.